Van 19 tot en met 22 juli vindt voor de 100ste keer De Vierdaagse van Nijmegen plaats. - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Van 19 tot en met 22 juli vindt voor de 100ste keer De Vierdaagse van Nijmegen plaats.

Door Ellen Eijzenga

jul 19

De komende 4 dagen wandelt onze praktijk samen met je door de historie van het grootste wandelevenement ter wereld. Loop mee!

Deel 1: Het begin Sport als mode Kort na 1900 breekt sport in Nederland oor als mode. Het aantal mensen dat actief aan sport doet is beperkt, maar ook naar sport kijken is populair. Voor een nieuwe generatie staat sport voor vrijheid en lichamelijkheid. De wandelsport biedt aan jongens en meisjes de kans om op een ontspannen manier met elkaar in contact te komen.

Aanvankelijk staan veel opvoeders afwijzend tegenover sport. Vanaf de eeuwwisseling worden sportactiviteiten vanuit het onderwijs, volksgezondheidskringen en het leger voor pedagogische doelen gebruikt: als een vorm van lichamelijke opvoeding. Men raakt ervan overtuigd dat sport niet alleen de lichamelijke conditie verbetert, maar ook kan bijdragen aan de persoonlijkheidsvorming.

Zware sporten Rond 1900 worden loodzware sportwedstrijden georganiseerd, zoals 80 of meer kilometer hardlopen. In Nederland wordt schande gesproken van zulke uitputtingsslagen, waarbij het publiek verlekkerd toekijkt. Ook de ontblote lichaamsdelen van sporters worden in kranten en brochures bekritiseerd.

Wel of geen wedstrijd? Het wedstrijdkaraker van de sport is in het begin van de 20ste eeuw een belangrijk thema. Men denkt dat wedstrijden sporters kunnen verleiden om over hun grenzen te gaan. Op 3 april 1908 vindt de oprichting plaats van de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. De NBvLO is een coalitie van medici, docenten, sportbonden en stedelijke comités. Het doel van de NBvLO is de hele vaderlandse jeugd aan het sporten krijgen. De bond organiseert in 1909 de eerste Vierdaagse en eerste Elfstedentocht. De Elfstedentocht krijgt een wedstrijdvorm, de Vierdaagse niet.

Vrouwen Passend bij de trend dat vrouwen meer deelnemen aan het openbare leven, groeit het aantal vrouwelijke wandelaars. Vanaf de jaren ’20 lopen steeds meer vrouwelijke wandelclubs de Vierdaagse, zoals Da Di Do (Dames Die Doorlopen) en Vroeg Op Stap (vanwege hun blauwe truitjes de Blauwvosjes genoemd). Tot en met 1931 konden vrouwen zich inschrijven voor een dagelijks mars van 40 kilometer of meer. In 1932 werd het reglement aangegaan waardoor vrouwen maar maximaal 40 kilometer per dag mochten lopen.

Benodigdheden in 1930

Wat nam de Rotterdamse burgerwachter mee naar de Vierdaagse?      

  • Minstens één verschoning • Vier paar ongestopte sokken (gewasschen)         • Zoo dit niet mogelijk is, dan na gebruik wasschen         • Vier zakdoeken en twee handdoeken         • Een lepel, een vork en een zakmes         • Vier paar schoenveters         • Een schoenborstel met doos schoensmeer         • Haarkam en verdere toiletbenodigheden         • Een potje zuivere witte vaseline

Blarenbal Op de laatste dag van de Vierdaagse wordt in de jaren ’70 voor het eerst een Blarenbal georganiseerd. Dat wordt een traditie die later wordt overgenomen door de Nijmegense horeca.

Quizvraag: Waarom duurt De Vierdaagse 4 dagen ? Het antwoord treft u morgen aan in deze rubriek.  Reageren mag, wie weet het ?????

nijmegen 1 nijmegen 2