Van 19 tot en met 22 juli vindt voor de 100ste keer De Vierdaagse van Nijmegen plaats. Deel 2 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Van 19 tot en met 22 juli vindt voor de 100ste keer De Vierdaagse van Nijmegen plaats. Deel 2

Door Ellen Eijzenga

jul 20

Vandaag en de komende 3 dagen wandelt onze praktijk samen met je door de historie van het grootste wandelevenement ter wereld. Loop je met ons mee?

Deel 2: Gezondheid en zorg

Sinds 2007 voert het Radboud UMC grootschalig onderzoek uit onder de wandelaars. Directe oorzaak was het afgelasten van De Vierdaagse in 2006 vanwege medische problemen en de aanhoudende warmte. Met de uitkomsten van het onderzoek wordt een database opgebouwd waarin de risico’s worden gerelateerd aan de weersomstandigheden. Op grond hiervan worden tijdens De Vierdaagse eventuele maatregelen vanwege gezondheidsrisico’s en weersomstandigheden genomen.

10 opvallende onderzoeksresultaten

  1. Mannen wandelen sneller dan vrouwen.
  2. Slanke wandelaars lopen sneller dan wandelaars met overgewicht.
  3. Mannen en mensen met overgewicht hebben hoger energieverbruik.
  4. De hartslag tussen ongetrainde en getrainde wandelaars is gelijk.
  5. De inspanningsintensiteit neemt tijdens De Vierdaagse geleidelijk af.
  6. 25% Van de deelnemers droogt uit tijdens het wandelen, 75% hiervan is man.
  7. Deelnemers aan het onderzoek zijn veel actiever dan de gemiddelde Nederlander.
  8. 35% Van de deelnemers heeft overgewicht en 5% obesitas.
  9. Tijdens De Vierdaagse neemt de vermoeidheid toe en de spanning af.
  10. Groente en fruit inname van deelnemers is hoger dan van de gemiddelde Nederlander.

 

De eerste Vierdaagse

Tijdens de eerste Vierdaagse doen er 10 burgers en 296 militairen mee. Ze lopen 35 km per dag. Er kan vanuit maar liefst 13 plaatsen in Nederland worden gestart. Het eerste jaar zijn er heel wat meer deelnemers dan de 40 deelnemers die een jaar later zouden starten vanuit de enig overgebleven startplaats Arnhem. Zij hadden de keuze tussen de 35, 45 of 55 kilometer. Vanwege de Eerste Wereldoorlog, het leger moet paraat zijn, worden er in 1914 en 1915 geen Vierdaagsemarsen georganiseerd. In 1916 is Kamp Nieuw Millingen, nabij Apeldoorn, dagelijks start- en finishplaats van zowel de 152 deelnemende militairen als ook voor de 6 voor het eerst meelopende burgers.

Jaren ‘20

In 1925 wordt Nijmegen definitief uitgeroepen tot Vierdaagsestad. De Haagse mejuffrouw Jongtien loopt als eerste vrouw in de geschiedenis de 4 maal 55 kilometer uit. In 1926 schrijft ritmeester A. van der Goes uit Amersfoort geschiedenis; hij wordt de eerste Goudenkruisdrager; 10 maal volbrengt hij De Vierdaagse, en ontvangt daarbij naast het Vierdaagsekruis tevens een zilveren beker, de legpenning van de VVV, een album en een zilveren plaquette. Treurig Vierdaagsenieuws in 1927: De eerste dode valt te betreuren. K. Rozeboom overlijdt aan een zonnesteek, opgelopen op de tweede dag. In het Olympische jaar, 1928, mogen voor het eerst buitenlanders deelnemen aan De Vierdaagse.

Nijmegen

Nijmegen is van oudsher een populaire wandelstad. De stad en de aangrenzende dorpen staan bekend om het heuvelachtige landschap. Vanaf het begin van de 19de eeuw verschijnen stadsbeschrijvingen en wandelkaarten die wandelaars de weg wijzen. Door de aansluiting op het spoorwegnet en de beschikbaarheid van de fiets, wordt de stad vanaf het einde van de 19e eeuw bereikbaar voor een groot publiek.

Quizvraag:

Wanneer loopt de eerste vrouw de Vierdaagse uit?

U mag reageren, wie weet dit ?

Antwoord Quizvraag gisteren :

Waarom duurt de vierdaagse 4 dagen?

In het leger ontstaat in de loop van de 17e eeuw de gewoonte om 4 dagen achter elkaar te marcheren. Op de 5de dag mochten de militairen rusten en kregen zij een nieuwe voorraad eten voor de volgende 4 dagen.

wandelaars