Achillespees sportblessure, misschien kunnen wij u helpen als sportfysiotherapeut ! - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Achillespees sportblessure, misschien kunnen wij u helpen als sportfysiotherapeut !

Door Ellen Eijzenga

aug 26

Wat is een achillespees blessure?

Een achillespeesblessure krijg je na overbelasting, tussen je hielbeen tot ongeveer 10 centimeter erboven.
De achillespees pijn kan plaatsvinden in:
1.de aanhechting van de pees op de hiel
2.de pees met het omringende weefsel
3.de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees

Een achillespeesontsteking komt veel voor in sporten waarbij veel explosieve- en sprongbewegingen voorkomen. De achillespeesontsteking ontstaat meestal niet acuut, maar de sporter heeft vaak al langer last van deze klacht die in ernst toeneemt. Als je doortraint met een ontsteking, riskeer je geleidelijke verergering en een steeds moeilijker herstel. De pijn is in te delen in 5 stadia:
1.Pijn na langdurige inspanning, die na enige uren spontaan weer verdwijnt.
2.Pijn die tijdens de warming-up opkomt, tijdens de inspanning afneemt, en pas daarna weer terugkomt.
3.Pijn tijdens én vlak na de inspanning en ‘s nachts. De pijn verdwijnt pas na langdurige rust.
4.Hetzelfde als punt 3, inclusief prestatievermindering.
5.Constante pijn die niet meer verdwijnt, ook niet na langdurige rust.

Naast de bovenstaande klachten is er ook sprake van een pijnlijke en gezwollen achillespees en rekpijn. Ook deze klachten verergeren naarmate de klacht langer duurt. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een achillespeesontsteking, vaak hebben die met elkaar te maken. Zoals gezegd is de achillespees ontsteking een overbelastingsklacht, dus mogelijke oorzaken kunnen liggen in:

Een te snelle opbouw van training, bijvoorbeeld aan het begin van het trainings-seizoen of na een blessure of ziekte. De achillespees heeft te weinig kracht om de (verhoogde) belasting aan te kunnen.
Verandering van de bodem waarop men traint. Slechte schoenen met te weinig steun of een verkeerde voetbelasting kunnen leiden tot een achillespees blessure.

Herstellen van een achillespees blessure

Verminderen van de training ( vooral ontlasten van de achillespees), is een eerste vereiste voor genezing van een achillespeesblessure. Onder begeleiding van de sportfysiotherapeut kan de sporter een trainingsprogramma volgen waardoor de kuitmusculatuur wordt versterkt en de achillespees wordt ontlast. Daarbij horen ook voorzichtige rekkingsoefeningen voor de kuit en pees en uiteindelijk coördinatie oefeningen, gericht op de specifieke tak van sport.

Als er sprake is van een verkeerde voetbelasting dan kan het looppatroon worden verbeterd, eventueel in combinatie met een inlegzool. Soms kunnen er behandelingen nodig zijn die ervoor zorgen dat de ontstekingsreactie van de achillespees vermindert, hierbij kan men denken aan het inbrengen van medicijnen met stroomvormen. Ook kan het nodig zijn dat de sportfysiotherapeut de beweeglijkheid van de enkel mobiliseert.

Zelfs een probleem in de rug kan leiden tot achillespeesontsteking, hierbij staat dan eerst de behandeling van de rug centraal. Deskundige hulp van de sportfysiotherapeut is hier dus ook noodzakelijk. Maar ook voor deze klacht geldt: “voorkomen is beter dan genezen” en daarom moet men altijd zorgen voor een goede warming-up en cooling-down met rekkingsoefeningen.

Zorg verder voor een geleidelijke trainingsopbouw, zeker na een rustperiode of blessure. Indien mogelijk moet men altijd proberen te trainen op een niet te harde ondergrond en te zorgen voor goede schoenen met voldoende steun.

bron sportzorg.nl