DE SCHREEUW VAN DE APENMEEUW 1.2 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

DE SCHREEUW VAN DE APENMEEUW 1.2

Door Ellen Eijzenga

sep 12

DOORSCHUIFMENTALITEIT

Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Jong geleerd, oud gedaan’, maar zo’n spreekwoord gaat niet altijd op in het voetbal. Neem nu onze Apenmeeuwen; een jong beloftevol team, waarbij de oudste speler net 21 is en de jongste nog maar 17. Voetbal hebben ze van jongs af aan geleerd bij SC Berlikum. Ooit ben ik daarom ook begonnen met de rubriek ‘efkes nei de efkes’ en ‘weetjes van de eetjes’. Ondertussen zijn deze jongens (bijna) volwassen geworden, en dartelen ze nu ook op vrijdagavond door de Trije in Franeker. De Apenmeeuwen zijn 12 man sterk, en gisteravond waren ze met zijn twaalven nog niet zo oud als de 6 spelers van de tegenpartij.

Wanneer je overigens een team van 12 man hebt en er mogen maar 5 spelen, dan heb je dus wel een wisselprobleem. Kijk, keeper Dirk Boomsma staat gewoon 40 minuten op keep, de andere 11 moeten dus continu door wisselen. Daar heeft onze coach Hendrik Simon een perfecte oplossing voor gevonden. Hendrik Simon zit op een uithoek van de bank, en iedere speler die uit het veld gaat, komt op de andere uithoek van de bank te zitten. Op een teken van HS mag de speler naast hem het veld in, en moet de speler die er uit gaat op de uithoek gaan zitten. Het roulatiesysteem is dus eigenlijk een soort doorschuifsysteem, en het leuke van dit systeem is, dat het bij de spelers weer een doorschuifmentaliteit oplevert. Nu heeft een doorschuifmentaliteit in het dagelijkse leven een negatieve klank gekregen, maar bij onze Apenmeeuwen werkt het fantastisch. Als de meeuwen door HS worden losgelaten van de bank vliegen ze als hongerige meeuwen cq. Wolven het veld in, om met schitterend combinatievoetbal, de hele tegenpartij op te rollen.

Ik ben eens aan het rekenen geslagen, maar als een wedstrijd 2x 20 minuten duurt, waarbij er tijd verloren gaat met wisselen, dan kun je stellen, wanneer je met 16-1 wint, dat je gemiddeld iedere 2 minuten een doelpunt maakt. De vertwijfelde oudere tegenstander riepen tegen de Apenmeeuwen: “Vinden jullie dit wel leuk?” Waarop de Apenmeeuwen terug schreeuwden: “ja”.

Het kan dus een leuk seizoen worden.