DE SCHREEUW VAN DE APENMEEUW 1.3 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

DE SCHREEUW VAN DE APENMEEUW 1.3

Door Ellen Eijzenga

sep 26

KEEPEN

Keepen is een vak. Keeper zijn is een beetje gek zijn. Keeper worden is meestal een verhaal op zich. Er is een enkele keeper die bij de geboorte al besmet is met een gen, en direct de goal inkruipt. Voor de meeste trainers en leiders is dat een verademing, want dat bespaart veel ellende. Heb je geen congenitaal bepaalde keeper in je selectie, dan wordt je meestal keeper omdat die positie overblijft. Het kan zijn dat jouw positie in het elftal al door een ander, meer getalenteerde speler is bezet, soms ben je gewoon de minste van het stel en moet je op keep, omdat er toch iemand op keep moet.

Het selectiebeleid gaat dan meestal als volgt; bij toerbeurt wordt er ieder weekend iemand opgeofferd om op keep te staan. Om duidelijk aan te geven dat je die dag anders bent dan de rest, hebben ze ook nog bedacht dat je een ander shirt moet dragen, zodat het nog meer opvalt dat je keeper bent. Die bewuste dag fungeer je dan als schietschijf. Je mag nog van geluk spreken dat je voetbalkeeper bent. Je zult maar (ijs)hockey keeper of handbalkeeper zijn. Je wordt dan zelfs nog in beschermende kleren gezet, met soms een soort verstevigde burka op je hoofd. Als een gevangene in je eigen goal kijk je door de tralies of er ook op je wordt geschoten. In plaats van weg te duiken wordt er van je verwacht dat je je juist in de baan van het schot werpt. Je wordt op iedere fout afgerekend, want het levert direct een goal op.

Bij de Apenmeeuwen hebben wij de beschikking over Dirk Boomsma. Een groot talent, en daarom waarschijnlijk een van die uitzonderingen die als keeper in de wieg is gelegd.
Alleen keepers zijn soms echte mensen; ze zijn wel eens jarig. Laat dat nu net gisteren het geval zijn geweest. Dat schijnt een reden te zijn om een ADV dag op te nemen.

Dan hebben de Apenmeeuwen een probleem….. tenminste dat zou je denken. Toch zijn er altijd jongens die best voor een keer, met veel plezier in zo’n goal willen staan. Remco Dijkstra is bijvoorbeeld zo iemand, maar gisteravond offerde Patrick Nauta zich op, en hoe. Met gevaar voor eigen leven stortte hij zich voor iedere bal, die de experts van de tegenstander op hem afvuurden, en mede dankzij de keeper konden de Apenmeeuwen weer een 3-1 overwinning bijschrijven. Moeizaam, maar dat lag meer aan de tegenstander, die niet uit zijn verdedigende stellingen wenste te komen. De roep van de Apenmeeuw is al voor hun uitgesneld. Aanvallen tegen de Apenmeeuwen is een soort kamikaze actie die wordt afgestraft. Daarom zullen de jongens er rekening mee moeten houden dat het steeds lastiger voetballen wordt tegen niet-voetballende tegenstanders.