De schreeuw van de Apenmeeuw 2.0 12 februari 2016 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

De schreeuw van de Apenmeeuw 2.0 12 februari 2016

Door Ellen Eijzenga

feb 13

SCHAAKSPEL

De hele week hadden de mannen van de Apenmeeuwen al toegeleefd naar de vrijdagavondwedstrijd tegen Rintec, de absolute kraker van deze speelronde. De nummers een en twee tegen elkaar. De Apenmeeuwen hadden vijf punten voorsprong op zowel Rintec als Maxstuc, en winst deze avond zou al een soort ‘Vorentscheidung’ kunnen betekenen, zoals onze Oosterburen dat zo mooi noemen.

En spanning was er, zowel op de tribune bij de vele supporters, als ook op het veld bij de beide teams. Bovendien was ook de selectie van Maxstuc al aanwezig. Beide teams wilden absoluut niet verliezen, want bij winst van de Apenmeeuwen zouden de titelaspiraties van Rintec zijn verdwenen, maar omgekeerd zou het de competitie weer spannend maken.

Dus ontstond er een soort van schaakspel, met veel puzzelen en breien, voorzichtig rondspelen van de bal, een voorzichtig steekpassje in de hoop dat de verdediging van de tegenpartij zich uit de tent zou laten lokken. Maar dit gebeurde niet, en als er al eens een hele of een halve kans kwam dan stonden er twee fantastische keepers op de goal. De ruststand was dan ook 0-0.

Deze stand bleef ook op het scorebord tot de achtste minuut van de tweede helft, toen Marnix zich op links vrij speelde en bij de achterlijn een strakke lage voorzet gaf, welke door Anne Tsjerk werd binnengetikt. Ja jullie lezen het goed; ANNE TSJERK. Moest hij dan niet bij de thuiswedstrijd van Cambuur als supporter aanwezig zijn? Jullie snappen het belang van deze wedstrijd; deze die hard Cambuursupporter vond deze wedstrijd belangrijker dan het potje tegen Utrecht. Later die avond zou hij na een paar biertjes nog opmerken: “Dankzij mij……….!” We laten hem maar in die waan.

Toen was de wedstrijd eindelijk opengebroken, en Rintec moest aan de bak. Acht minuten voor tijd viel de 1-1 door een kleine onoplettendheid bij de tweede paal. Daardoor kon de tegenstander simpel de bal binnentikken. Het schaken kon weer van voren af aan beginnen, maar twee minuten voor tijd moest het hoogtepunt van de avond nog komen. Jisse had ‘hartstikkene’ mazzel, om in de woorden van Foppe te spreken, dat een overtreding van hem niet werd bestraft met een gele kaart, en dus twee minuten straf, omdat de voordeelregel werd toegepast, en onze keeper Dirk met een fantastische safe de achterstand voorkwam. Keeper Dirk gooide met een arendsogige precisie de bal als een streep over de hele lengte van het veld naar Jisse. Jisse stond met de rug naar de goal van de tegenstander en zag niet dat de keeper van Rintec uit zijn goal kwam. Dit zou dramatische gevolgen voor Rintec hebben, want via het achterhoofd van Jisse werd de bal met een lobje over de keeper gekopt, en stuiterde tergend langzaam in de verste hoek van de goal 2-1 derhalve.

De laatste twee minuten werden professioneel uitgespeeld en de vreugde uitbarsting daarna was tot in Berltsum te horen.

Door deze overwinning kun je zeggen dat Rintec schaakmat is gezet. De andere concurrent Maxstuc, maakte later op de avond geen fout, waardoor de voorsprong op Maxstuc vijf punten blijft. Over twee weken vindt deze topper plaats.

Later op de avond smaakte het bier en de party pizza bij de sponsor bijzonder goed, en kon er om twaalf uur worden gezongen uit volle borst voor de jarige Roelof.

Volgende week het hoofd erbij houden tegen de nummer laatst, en dan over twee weken kan de kampioenswedstrijd plaatsvinden.