Gezonde humor - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Gezonde humor

Door Ellen Eijzenga

nov 27

SPORT

 

De afgelopen 40 jaar heeft de sport een niet meer weg te denken plaats ingenomen binnen onze samenleving. Sommige mensen beweren zelfs dat sport de belangrijkste bijzaak in ons leven is geworden. Loop maar eens door de binnenstad van Leeuwarden en je komt speciale sportwinkels tegen. In deze sportwinkels kun je allerlei sportartikelen kopen, met daarnaast natuurlijk sportkleding en sportschoenen. In gewone supermarkten kun je sportdrankjes kopen.

Ook in de gezondheidszorg hebben we veel te maken met sportblessures. Een aantal van deze sportblessures zijn zo typisch voor een bepaalde sport, dat ze zelfs naar die sport zijn vernoemd, zoals de tennisarm, golversarm, voetbalknie en kaatshand.

Daarnaast zijn er natuurlijk altijd nog patiënten die hun eigen sportblessures bedenken. Je moet weten dat de Friese vertaling voor spataderen ‘spot-ieren’ is. Als er een oudere fanatieke hardloper bij mij in behandeling komt met kuitklachten, is het eerste wat hij zegt, wijzend op zijn spataderen: “Ik begjin hieltyd mear lêst te krijen fan myn sport-ieren!!”