Gezonde humor bij ons in de praktijk ! - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Gezonde humor bij ons in de praktijk !

Door Ellen Eijzenga

mrt 22

DAT ZEG IK!

“Hoe gaat het met je/u” is meestal een van de eerste vragen die je stelt als zorgverlener aan een patiënt bij een vervolgbehandeling. Enige kennis van de Friese taal en de interpretatie ervan, is dan wel vereist om misverstanden te voorkomen. Als een Fries zegt; “It wurdt minder” betekent dit precies het tegenovergestelde als een Hollander die zegt: “Het wordt minder”. De Fries bedoelt te zeggen dat het slechter gaat, terwijl de Hollander bedoelt dat het beter wordt.

Als een Fries aan wil geven dat het beter gaat, dan komt er juist een uitdrukking als: “It wurdt net minder”. Wij Friezen hebben wat moeite om ons enthousiasme over de verbetering van de klachten in eufore termen uit te drukken. Liever gebruiken wij zinnen als: “Ik mag niet klagen” of “Ik heb mij wel eens slechter gevoeld”. Ook leuk is de opmerking: “Het gaat beter als toen het slechter ging” of “Het gaat wel beter, maar je moet niet denken dat het al over is”.

Ook is het handig om te weten uit welk deel van het land je patiënt komt, als hij je vertelt dat hij last heeft van zijn kruis. Een Friese patiënt is dan bij de fysiotherapeut aan het juiste adres, een Hollandse patiënt kun je beter doorverwijzen naar je collega bekkenfysiotherapie of naar een uroloog. Je leest het trouwens goed; het is een uroloog en geen euroloog. Een euroloog is waarschijnlijk gespecialiseerd in mensen met een gat in hun hand.