HET RELAAS VAN DE AAS 2.14 Sc Berlikum A1 - Drachtster Boys A2 wedstrijdverslag 12 december 2015 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

HET RELAAS VAN DE AAS 2.14 Sc Berlikum A1 – Drachtster Boys A2 wedstrijdverslag 12 december 2015

Door Ellen Eijzenga

dec 12

BELCHINEZEN

Al jarenlang mag ik met veel plezier een column schrijven over het jeugdvoetbal bij SC Berlikum. Ooit begonnen met ‘efkes nei de efkes’, daarna ‘de weetjes van de eetjes’ en nu zijn we al weer heel wat relazen verder. Meestal gaat het over voetbal, soms over randzaken.
Kijk, wanneer een moeder van een van de tegenstanders bijvoorbeeld probeert op hoge hakken een sompig voetbalveld over te steken, en met haar hele stiletto in de grond wegzakt, dan mag je daar best iets over schrijven.
Maar meestal gaat het toch over het voetbal zelf. Je kunt bijvoorbeeld melden dat de einduitslag van onze mannen tegen Drachtster boys 2-2 was, en dat Berlikum daarmee de meest gelukkige was, want als de goal daadwerkelijk in de laatste seconde valt, omdat de scheidsrechter niet meer wilde beginnen na die goal, dan is daar niets mis mee. Als de tegenstander dan enigszins teleurgesteld van het veld stapt is dat ook heel begrijpelijk. De supporters van onze tegenstander uit Drachten waren overigens zeer sportief, want we hebben zowel tijdens als na de wedstrijd deze hele wedstrijd goed kunnen analyseren. De reden hiervoor was dat we het helemaal met elkaar eens waren. Het ging namelijk over een ding, en dat was de scheidsrechter.

Het enige wat we van deze man kunnen zeggen, is dat hij consequent floot, nl. consequent slecht. Als je aan het begin van de wedstrijd tegen de grensrechters verteld dat je al 41 jaar scheidsrechter bent, dan kan ik niet oordelen over de eerste 40 jaren, maar vandaag was niet best. Eigenlijk hadden de grensrechters er ook niet hoeven staan, omdat hij binnen 20 seconden het eerste buitenspelsignaal van de Drachtster grensrechter meteen negeerde. Remco stond toch echt wel drie meter buitenspel. De scheids had echter wel een voordeel; hij becommentarieerde zijn eigen beslissingen. Dit deed hij zo luid en duidelijk dat zowel spelers als supporters wisten waar ze aan toe waren.

Als je in een zeer sportieve wedstrijd in staat bent om 6 tot 7 gele kaarten te geven, dan is dat een compliment waard. De beste man wenste ook geen commentaar op zijn leiding, en dat heeft de trainer van Drachtster boys gemerkt. Na afloop van de wedstrijd vertelde de trainer dat hij de scheids niet goed vond fluiten, wat hem prompt op een rode kaart kwam te staan. Ik weet niet wat de gevolgen van een ‘consequent’ slecht fluitende scheidsrechter voor consequenties heeft voor een terechte analyse van een trainer. Onze trainer Ronald hoorde later in de bestuurskamer, dat de scheidsrechter 2-2 wel een terechte uitslag vond.

Beste supporters, spelers en trainersstaf van onze tegenstander Drachtster boys; ik heb na afloop van de wedstrijd nog even op ons park rondgekeken, maar ik heb geen belchinezen weg zien rijden.