IT MEASTE FAN IT EARSTE (1) Sc Berlikum 1 - Grijpskerk 23 september 2017 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

IT MEASTE FAN IT EARSTE (1) Sc Berlikum 1 – Grijpskerk 23 september 2017

Door Ellen Eijzenga

sep 24

VINGERS

Ja, jullie zien het goed; een nieuwe rubriek bij het begin van het nieuwe seizoen. Na drie jaar “HET RELAAS VAN DE AAS”, moet er nu een nieuwe rubriek komen. Ruben is overgegaan van de AAS naar de senioren, en dus ben ik niet meer iedere week bij de AAS. Vorige week zijn de AAS nog wel, samen met Tjibbe Ferwerda, bij ons in de praktijk geweest, en heb ik gezegd dat de naam van de rubriek best mag blijven bestaan. We hebben beloofd om niet moeilijk te gaan doen over auteursrechten. Misschien is een van de vaders of moeders bereid om wekelijks een artikel te schrijven over de wetenswaardigheden van de AAS. Vorig jaar is Jan Joostema al enige malen tot volle tevredenheid van iedereen gastreporter geweest. We wachten het af.

Zoals gezegd, een nieuwe seizoen, een nieuwe rubriek, en voor mij persoonlijk ook een nieuwe uitdaging. Vanaf dit jaar doet onze praktijk de medische zorg bij de eerste selectie. Dit betekent wekelijks met waterzak en ijskoffer langs en op het veld rennen.

In het competentieprofiel wat bij het contract is gesloten, staat dat de functie van verzorger heel divers is. Mijn voorganger Pietsje was namelijk ook de twitteraar van het eerste. Iedere keer, wanneer er iets spannends gebeurde op het veld, werd dat door Pietsje getwitterd, zodat de thuisblijvers op de hoogte bleven van de stand van zaken tijdens de wedstrijd. Het is overigens wel leuk om de twitterverslagen van beide partijen naast elkaar te zetten. Beide verslagen zijn enigszins gekleurd. Het lijkt er vaak op dat we getuige zijn geweest van twee totaal verschillende wedstrijden.

Mijn beide kinderen waren echter resoluut toen dit heikele onderwerp ter sprake kwam. “Dit moat heit net dwaan, want dat kin heit net.” Het blijkt namelijk dat ik voor het toetsenbord van de telefoon geen door geëvolueerde vingers heb. Ze zijn namelijk te dik, waardoor ik regelmatig verkeerde, of twee toetsen tegelijk indruk. Deze taak is nu neergelegd bij een van de twee leiders van het eerste. Dus Klaas of Aart neemt voortaan deze schone taak op zich, en zijn dus ook verantwoordelijk voor de notities op twitter.

Ik kan mij dus helemaal richten op mijn belangrijkste taak, en dat is de verzorging. In ieder geval voor het eigen team, maar als het moet ook voor de tegenstander, zoals de wedstrijd tegen Grijpskerk. Ergens halverwege de tweede helft kwam een van de spelers van Grijpskerk ongelukkig ten val, wat resulteerde in een pink uit de kom. De verzorger van Grijpskerk rende naar de speler, maar toen ze zag dat de pink toch echt 90° de verkeerde kant op stond, keek ze hulpeloos mijn kant op.

Wat doe je dan in zo’n situatie? Bijstand verlenen. De situatie werd in ogenschouw genomen, en de beide kootjes werden stevig vastgepakt. Met een rustige beweging floepten de beide kootjes weer op hun plaats. Een laatste schreeuw vloog nog over het veld, en toen keerde de rust weer. Een ijspakking en wat tape deden de rest. Na twee minuten kon de nummer 8 zijn wedstrijd weer vervolgen.

Als dank verloor SC Berlikum overigens wel de wedstrijd met 0-2. Gelukkig werd ik door de tegenstanders, inclusief de voorzitter, na afloop uitgebreid bedankt. Ik ben in ieder geval van harte welkom bij de return. Duidelijk is dat je als verzorger je bezig moet houden, met datgene waarin je goed bent. Laat het twitteren maar over aan de leiders, dan heb ik mijn handen en vingers vrij voor andere zaken. Volgende week tegen Rijperkerk hopen we de valse competitiestart goed te maken.