It measte van it earste (1.5) Trynwâlden - Sc Berlikum 21 oktober 2017 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

It measte van it earste (1.5) Trynwâlden – Sc Berlikum 21 oktober 2017

Door Ellen Eijzenga

okt 23

KUNSTGRAS

Er waren tijden dat voetbalverenigingen met angst en beven afreisden naar Oentsjerk om daar te voetballen tegen de plaatselijke zaterdagtak van Trynwâlden. Dit had niets te maken met de Oentsjerksters zelf, maar veel meer met het kunstgrasveld. Oentsjerk beschikte namelijk over een van de oudste kunstgrasvelden van Fryslân, maar dit was geen kunstgras voetbalveld, maar een kunstgras korfbalveld. De gele lijnen waren overdwars zichtbaar op het veld.

Ook als verzorgers moest je een gedegen voorbereiding hebben. De verplichte bij- en nascholingscursus op het gebied van desinfecteren van worden, het aanleggen van infusen en het verwijderen van iedere afzonderlijke zandkorrel met een pincet uit de schaafwonden behoorde tot de standaard voorbereiding. Zonder up to date certificaat werd je echt niet toegelaten op het sportcomplex.

Maar de tijden zijn veranderd. In Oentsjerk aangekomen troffen we een prachtig nieuwe kunstgrasmat van hetzelfde kaliber als ons eigen sportveld. Wij konden maar twee minpuntjes ontdekken. In de eerste plaats waren er nog geen dug outs. Jullie weten ondertussen dat ik gek ben van dug outs, vooral als het regent, maar gelukkig scheen de zon volop deze middag. Het tweede punt werd aangesneden door leider Aart. Er lagen wel heel veel herfstbladeren op het veld. Dit tref je in Berltsum niet aan. Onder leiding van de onvermoeibare Eeltsje wordt iedere week ons park prachtig opgeleverd. Ik stel voor dat wij voor de nieuwjaarsreceptie in een keer de gehele vrijdagbuitenwerkploeg gaan nomineren tot vrijwilligers van het jaar. Ons gehele sportcomplex ligt er telkens weer tiptop bij.

Als eerste troffen wij in Oentsjerk een oude bekende, Dick Schambach. Hij was van 2008-2010 hoofdtrainer bij onze plaatselijke trots. Zijn hoogtepunt was het kampioenschap in 4B in het seizoen 2008-2009. Er werden enige vriendelijkheden over en weer uitgewisseld, en we kwamen tot de ontdekking dat alleen Robbert nog onder hem gespeeld heeft van de huidige selectie. Je zou dus de clichés, oude rot, oude man en oude krijger tevoorschijn kunnen toveren.

Dan de wedstrijd zelf. Na 4 minuten kwamen we op een 1-0 achterstand, door een verkeerd beoordeelde hoge bal van Jisse, maar gelukkig was daar onze oude krijger Robbert die binnen twee minuten de gelijkmaker aan liet tekenen, met een droge harde knal in de rechter benedenhoek. Toen Patrick na 20 minuten onreglementair in het strafschopgebied werd gevloerd, en Jarco vervolgend de strafschop onberispelijk binnenschoot leek er niets aan de hand. Dat bleek niet het geval, want er werd met name achterin lustig  op los geknoeid. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven. Een vrije trap van Trynwâlden werd door de laagstaande zon verkeerd beoordeeld door Sjouke waardoor de 2-2 viel. Wie was ook al weer degene die het zo fijn vond dat het mooi weer was, omdat er geen dug outs waren?

Na rust bleef Berlikum niet goed spelen, maar na een kwartier in de tweede helft was daar opeens Yannick, die als een soort slangenmens rechtdoor naar de goal ging, alle tegenspelers vielen als domino steentjes om en Yannick bracht de 2-3 op het scorebord. Even dachten wij dat de nieuwe Messi bij Berlikum speelde, want ook Yannick draagt een baard.

Daarna begon Trynwâlden te pompen en zolang het 2-3 blijft bestaat de kans op de gelijkmaker. Enkele zeer goede reddingen van onze keeper Sjouke, m.n. bij weer zo’n gevaarlijk indraaiende vrije trap, zorgde ervoor dat Trynwâlden het derde doelpunt niet kon maken. Ook de beide backs Jesse en Jort verdedigden sober, maar zeer secuur.  Berlikum had al veel eerder de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar door slecht uitspelen van kansen voorin moesten we tot de 90ste minuut wachten tot Ruben de bevrijdende 2-4  eindstand op het scorebord bracht.

Geen beste wedstrijd dus, welke door de tegenstander niet werd afgestraft. Zaterdag spelen we weer thuis, dan tegen it Fean ’58. Zij staan tweede in de competitie. We zullen dus uit een ander vaatje moeten tappen.