Relaas van de AAS 3.9 Blauw – Wit 34’ - Sc. Berlikum A1 zaterdag 5 november 2016 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Relaas van de AAS 3.9 Blauw – Wit 34’ – Sc. Berlikum A1 zaterdag 5 november 2016

Door Ellen Eijzenga

nov 06

NA MOEIZAME START TOCH NOG VRIJ EENVOUDIGE OVERWINNING SC BERLIKUM A1 TEGEN BLAUW-WIT 34’ (2-7)

Het sportpark van Blauw-Wit 34 was afgelopen zaterdag het voetbaldecor voor de A-Junioren van SC Berlikum. Een aanvankelijk strakblauwe lucht, een heerlijk groene grasmat, onberispelijk speelklaar en gevrijwaard van kunststoffen en twee ogenschijnlijk enthousiaste ploegen stonden klaar voor de aftrap!   SC Berlikum verkerend in de hogere regionen van de competitie, Blauw-Wit 34 troosteloos onderaan met slechts drie schamele puntjes. Diegenen die daardoor dachten aan een gemakkelijk potje voetbal kwamen echter bedrogen uit!

Binnen de minuut kwamen de blauw-witten al op een 1-0 voorsprong door lichtzinnig uitverdedigen van Berlikumer zijde en het was aan uitstekend keeperswerk van Corné Tuinenga te danken dat de schade in de beginfase niet groter was.

Blauw-Wit voetbalde fris en onbevangen en leek in niets op een rode lantaarndrager! Het spel van Berlikum was zo dermate onthutsend zwak dat een Blauw-Wit speler zichzelf verleidde tot de uitspraak: “Vastzetten die mannen, ze kunnen er helemaal niets van!” Gezien de ranglijst een nogal brutale uitspraak! De kracht van leeuwarden lag echter duidelijk niet in hun verdedigende zone en de eerste de beste kans voor topschutter Remco Anema was meteen raak! Remco had het duidelijk op de heupen en waarschijnlijk goed naar Kasper Dolberg van AJAX gekeken want elke kans was raak. Zo zaten wij plotsklaps op rozen met een 1-3 voorsprong, geheel tegen de verhouding in!

Eigenlijk was de 70-jarige arbiter de man van de wedstrijd gezien zijn overzicht en vaste verblijfplaats op het middenveld waar zijn rollator stond. Maar toch, in tegenstelling tot Berlikum, geraakte hij nooit in moeilijkheden!

Geheel passend in het wedstrijdbeeld scoorde Blauw-Wit kort voor rust de aansluitingstreffer en leek de gelijkmaker een kwestie van tijd. Maar dan uit het niets, wonder boven wonder en het bewijs dat wonderen bestaan…. de 2-4 voor Berlikum! Een lange bal van Hein werd op juiste waarde geschat door Ruben Eijzenga en tot in het doel verlengd!

Hierna meteen het rustsignaal en een mooi moment voor de oververhit geraakte coach Tjibbe Ferwerda zijn stoom in de kleedbox de vrije loop te laten. Zijn gezicht sprak namelijk boekdelen en explosiegevaar was zeker niet uit te sluiten! Blijkbaar hielp de donderspeech, tirade, vocale uitbarsting…… of wellicht een moment van bezinning, want de Oranjehemden kwamen als herboren uit de kleedbox. Afdeling Ried had geen Halloween verschijnselen meer, Tzumarrumer Pieter ging eindelijk langs zijn man en gaf bruikbare voorzetten, Canadees Sjoerd bikkelde weer dat het een lieve lust was en de “authentieke Berltsumers” kwamen eindelijk in hun juiste ritme.

Dit had nog doelpunten tot gevolg van Ramon van der Heide en wederom twee doelpunten van Remco Anema die deze wedstrijd met een geweldig moyenne afsloot! Soms doet Remco nog wel eens wat gekke onnodige dingen (lees:domme overtredingen) op het veld maar een spits met een neusje voor doelpunten en getalenteerd is hij zeker!

En als Rico Joostema dan ook weer frivole hoogstandjes op het veld laat zien en een lachende gezicht toont dan weet je dat het goed zit! Resumerend, concluderend en analyserend zou je kunnen zeggen..…….. iets scherper beginnen zou wenselijk zijn!

Gelukkig voor Tjibbe dat in het verloop van het tweede bedrijf zijn hartslag uiteindelijk weer naar een aanvaard niveau ging en rare schokken en pieken weer naar de achtergrond verdwenen!

Het was dat een damesteam langs de lijn op het eindsignaal wachtte en enig concentratieverlies veroorzaakte anders waren dubbele cijfers mogelijk geweest!

Maar ja zo blijkt….…. A-Junioren zijn ook maar mensen!

JAN J