RELAAS VAN DE AAS SC BERLIKUM A1 – SC MINNERTSGA A1 12 FEBRUARI 2017 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

RELAAS VAN DE AAS SC BERLIKUM A1 – SC MINNERTSGA A1 12 FEBRUARI 2017

Door Ellen Eijzenga

feb 13
HET RELAAS VAN DE AAS

ZWAARBEVOCHTEN GELIJKSPEL A1 SC BERLIKUM IN DERBY TEGEN MINNERSTGA 1-1

De eerste wedstrijd in de voorjaarsreeks en wel meteen de derby thuis tegen de buurman Minnertsga. Op papier een prachtige affiche die garant zou moeten staan voor spektakel, tomeloze inzet en een Engelse FA cup sfeer! De supporters die de ijzige februari kou trotseerden kwamen echter bedrogen uit gezien het duel dat uiteindelijk zou verzanden in een Duitse “Kolenpot” klassieker!

Wat overheerste was een voetbalgevecht die gelijkenissen vertoonde met een tafelvoetbalwedstrijd met meerdere ballen!

Minnertsga begreep nog het best wat een derby inhield en startte furieus! De blauw-witten met een glimpje Friese vlag hadden meteen in de gaten dat Berlikum niet in hun beste doen waren.Met hartstochtelijke aanvallen, zolang dit duurde tenminste, werd meteen voor de aanval gekozen en het doel van Corné Tuinenga belaagd! Berlikum deed daar behalve de bal inleveren weinig tegen terug. Een lange bal vanuit de verdediging van Minnertsga kwam halverwege de eerste helft voor de voeten van Jildert de Vries die alleen voor keeper Corné met een listige lob de 0-1 aantekende! (Gezien mijn Minnertsgaaster achtergrond ken ik enkele voetbalnamen aldaar!)

De Oranjehemden probeerden wel terug in de wedstrijd te komen maar wat in de hoofden zat aan voetbalvernuft werd niet vertaald naar de uitvoerende benen. Toch kwam Berlikum terug in de wedstrijd toen net voor het rustsignaal Remco Anema onregelmatig werd gestuit door de Minnertsgaaster goalie!Een penalty derhalve en een prooi voor Hein Joostema die de bal onberispelijk tegen de touwen joeg. Russtand 1-1 en gezien het spelbeeld van de eerste helft kon het in het tweede bedrijf alleen maar beter gaan…….. althans dat dacht de supporter schare!

Uiteraard werd de creativiteit van de geschorste Ruben Eijzenga node gemist en de daaraan gekoppelde steekballetjes, passeeracties, doelpunten en het onvermijdelijk ter aarde vallen!

De tweede helft bleek echter van hetzelfde laken een pak en de bal was opgenomen in een “hots-knots begonia” voetbalstijl die in vroegere tijden door trainer Bert Jacobs was geïntroduceerd! We zagen in ieder geval geen acties die kenmerkend waren voor de pas overleden voetbalstilist uit de jaren zestig en zeventig Piet Keizer, onderdeel van het vermaarde Ajax aanvaltrio samen met Johan Cruijff en Sjaak Swart!

Nee, die timing bij het inzetten van een actie zagen wij helaas niet terug in de Berltsumer arena! In woord en gebaar, en dan vooral misbaar, was Berlikum wel de meerdere van Minnerstga. Eindeloze en nodeloze discussies en vermaledijde krachttermen vierden helaas hoogtij! In deze huidige verkiezingstijd zou de retoriek van enkelen uit de selectie niet misstaan in een verhit debat!

Waren er dan ook nog enkele lichtpuntjes?

Man van de wedstrijd was met afstand arbiter Aart de Zeeuw! In een smetteloos geel gestoken tenue voelde hij tenminste de wedstrijd uitstekend aan en bracht streng doch rechtvaardig maar ook met de nodige luchtigheid balans in de wedstrijd.

Keeper Corné was ook prima bij de les en behoedde Berlikum A1 meermaals voor een noodlottige achterstand. Harmen Stellingwerf zwoegde onvermoeid en kun je nooit betrappen op een gebrek aan inzet terwijl ook Thomas en Rutger zich aan de algehele voetbalmalaise wisten te onttrekken. Kortom werk aan de winkel voor hoofdtrainer der A1. Tjibbe Ferwerda.

Het vocale aspect iets meer gestructureerd en ter zake doende en voetballend in de basis van het spel eerst de juiste en de eigen kleur bereiken. Het niveau vóór de winterstop was best acceptabel en vaak ook hoogst vermakelijk. Zien we dat weer terug dan houdt geen enkele onheilspellende weersvoorspelling of één of andere dreigende weercode de vaste supporters van het voetbalveld!

Jan J