RELAAS VAN DE AAS 2.6 wedstrijdverslag Gorredijk A1 - Sc Berlikum A1 26 september 2015 - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

RELAAS VAN DE AAS 2.6 wedstrijdverslag Gorredijk A1 – Sc Berlikum A1 26 september 2015

Door Ellen Eijzenga

sep 27

SCHEIDSRECHTERS

Scheidsrechters zijn bij het sporten ingehuurd om te controleren of er volgens de regels wordt gespeeld. Dit doen ze meestal op vrijwillige basis, en we moeten als sporters, trainers, begeleiders en publiek blij zijn dat zij een gedeelte van hun vrije tijd opofferen aan het fluiten van wedstrijden.

Of scheidsrechters nu goed of slecht fluiten, ze hebben in beide gevallen altijd invloed op de uitslag. Toch is er een heel duidelijk verschil tussen de eerste en tweede klasse, hebben onze AAS ontdekt. In de tweede klasse was het kwaliteitsverschil zo groot dat een foutje of beslissing van de scheidsrechter niet direct invloed had op de uitslag. Of het nu 7-1 of 8-1 wordt maakt niet zoveel uit. Maar als de beide teams van gelijke sterkte worden, dan wordt het fluitgedrag van de scheidsrechter steeds meer van invloed op de uitslag van de wedstrijd. Dit hebben onze mannen gemerkt tijdens de eerste twee wedstrijden in de eerste klasse afgelopen dinsdagavond en gisteren tegen Gorredijk.

Tijdens beide wedstrijden had de tegenstander minimaal een rode kaart moeten krijgen voor een overtreding, maar in beide gevallen werd met geel volstaan. Als onze aanvoerder dan vraagt waarom er geen rood wordt gegeven, is het antwoord: “Met een rode kaart oefen ik veel te veel invloed op een wedstrijd uit.” Kijk, en dat is nou juist niet waar een scheidsrechter voor is ingehuurd. Door niet een rode kaart te geven oefent hij evenveel invloed op de wedstrijd uit dan door wel een rode kaart te geven. Een scheidsrechter is er voor het handhaven van de regels, en een speler moet zich, voor hij de overtreding begaat afvragen, wat de gevolgen van die overtreding is. De speler is verantwoordelijk voor zijn overtreding, en dus voor de gevolgen ervan.

In beide wedstrijden greep overigens de trainer van de tegenpartij in, door zijn speler naar de kant te halen, en te laten douchen. Dit is klasse van de trainer, maar je blijft wel met 11 tegen 11 voetballen.

Uiteindelijk werd het 1-1 in Gorredijk, door een prachtig doelpunt van Rutger. Op het einde van de wedstrijd was er zelfs nog pech, toen Ruben na een prachtige actie op de lat schoot. Het eerste punt is binnen in de eerste klasse. Volgende week moet de derde uitwedstrijd op rij worden gespeeld tegen Akkrum. Daarna mag er eindelijk eens thuis worden gespeeld.