RELAAS VAN DE AAS (24) - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

RELAAS VAN DE AAS (24)

Door Ellen Eijzenga

apr 04

HET ROZE OLIFANTJE

Waarom is het toch zo moeilijk voor een voetballer, als hij alleen op de keeper afgaat, om te scoren?

In principe is de keeper, hoe goed hij ook zijn best doet, altijd kansloos. Hierover zijn, vooral ook als het gaat om het nemen van strafschoppen, al heel wat wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Een van de bekendste theorieën over het benutten en missen van strafschoppen heet het roze olifantje.

Als je een strafschop moet nemen, heb je een doel en een keeper. De keeper zal, door het uithalen van allerlei capriolen, de strafschopnemer proberen uit zijn concentratie te halen. Maar het grappige is, dat de strafschopnemer zich niets van de keeper aan moet trekken. Hij hoeft zich alleen maar te concentreren op de hoek waar hij de bal naar toe wil schieten; als dit met een goede snelheid en een beetje zuiver gebeurd, is de keeper altijd kansloos. Het geheim van het missen of raakschieten van de strafschop, zit in het feit waar je je met je ogen en in gedachten op concentreert. Je kunt je concentreren op de hoek waar je naar toe schiet, en je kunt je concentreren op de keeper, dat hij niet bij de bal kan. Het gekke is, wanneer je concentratie is op ´het missen van de keeper´ de bal juist naar de keeper toe gaat, omdat je concentratie ligt op de keeper.

Concentreer je juist op de lege hoek, dan gaat de bal ook naar die hoek en is de keeper vrijwel altijd kansloos.
Dit was vanmiddag ook het geval bij de wedstrijd tegen Franeker. Zeker negenmaal dook een speler alleen voor de keeper van Franeker op, maar slechts een keer werd het doel getroffen, alle andere keren verdween de bal op een zeer knullige manier in de handen van de keeper.

Mannen van Berltsum, de komende week gaat Hendrik vast nog een keer oefenen op de theorie van het Roze olifantje, want het volgende weekend is de bekerklapper in de kwartfinale op ons eigen veld tegen Opende. Ook dit zou zomaar op penalty’s uit kunnen draaien.

Overigens werd de wedstrijd wel gewonnen met 6-1 omdat er gelukkig meer manieren zijn om te scoren, bijvoorbeeld van afstand. In de tweede helft vlogen op deze manier de ballen er uit alle hoeken en standen in. Overigens was ook het raken van palen en lat vanmiddag tot kunst verheven.