Zweepslag ?? Wat te doen ..... - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Zweepslag ?? Wat te doen …..

Door Ellen Eijzenga

aug 27

De zweepslag is een (gedeeltelijke) spierscheur aan de binnenzijde van de kuit. De zweepslag is een typische tennisblessure en komt vooral bij spelers in de leeftijd van 35-50 jaar veel voor. De Engelse term voor zweepslag is dan ook ‘tennisleg’. De spierscheur kan ontstaan bij plotseling krachtig aanspannen van de kuitspieren, bijvoorbeeld tijdens een sprint om een dropshot te halen. De symptomen van de zweepslag zijn een plotseling optredende heftige, scherpe of brandende pijn in de kuit. Alsof er een bal, racket of zweep tegenaan is geslagen. Soms gaat het gepaard met een duidelijk hoorbaar knappend geluid. Doorspelen is in het merendeel van de gevallen vanwege de pijn niet meer mogelijk. Afhankelijk van de ernst van het letsel kan het herstel van een zweepslag enige dagen tot ruim zes weken in beslag nemen.

Wat moet je doen bij een zweepslag? Eerste hulp!

Doe zo snel mogelijk en gedurende de eerste 48 uur na het ontstaan van de zweepslag het volgende:
▪IJs. Koel de pijnlijke plaats direct met ijs, een cold-pack of koud stromend water gedurende 10 tot 15 minuten en herhaal dit enkele malen per dag. Plaats het ijs niet op de blote huid, maar leg er een handdoek tussen.
▪Immobilisatie. Stop met sporten en steun niet meer op de voet.
▪Compressie. Legt direct een drukverband aan. Dit is nòg belangrijker dan het koelen met ijs, omdat de bloedinkjes in de kuit ten gevolge van de spierscheur hierdoor effectiever gestelpt worden.
▪Elevatie. Leg het onderbeen hoog.

Een snelle en adequate eerste hulp bij de zweepslag is van groot belang voor een vlotte genezing. Laat bij ernstige gevallen of bij twijfel de blessure beoordelen door een arts of sportfysiotherapeut.