Sportplan op maat - Tegenkracht (stichting kanker en sport)

Tegenkracht.png

De stichting heeft als doelstelling kankerpatiënten te helpen bij het uitoefenen van hun sportplan op maat. Via giften en door middel van allerlei acties wordt geld ingezameld om het sporten onder professionele begeleiding mogelijk te maken.

Het sportplan op maat is een sportmedisch begeleidingstraject van zes maanden.

Tegenkracht gaat daarbij uit van de sportwens van de deelnemer. Het sportadvies hangt af van wat de deelnemer wil én kan. Wat de deelnemer kan, wordt van tevoren gemeten in een uitgebreid sportmedisch onderzoek met inspanningstest, afgenomen door een aangesloten sportarts. Aan de hand hiervan stellen wij het persoonlijke begeleidingsplan op.

Het sportplan op maat werkt in principe en waar mogelijk volgens de richtlijn ‘oncologische revalidatie’.​

Tegenkracht is er voor mensen met kanker vanaf het moment van diagnose. Kankersoort of leeftijd zijn daarbij niet van belang. Tegenkracht geeft breed ondersteuning en is er voor iedereen…

Waarom kanker en sport?

Sporten tijdens verschillende fasen van kanker kan een positieve bijdrage leveren aan de voorbereiding op en verwerking van operaties, chemotherapie en bestraling. Een betere algemene conditie vergroot het herstelvermogen en kan de kwaliteit van leven in die zware periode positief beïnvloeden.

Onderzoek geeft bovendien aan dat kankerpatiënten die sporten sneller herstellen. De weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal wordt erdoor vergroot.
Sporten geeft een doel en vertrouwen in eigen kunnen. Daarnaast is aangetoond dat mensen die actief revalideren sneller re-integreren in het arbeids- proces.

Tegenkracht stimuleert daarom mensen met kanker tijdens de behandeling te gaan of te blijven sporten.​

Het sportplan in 6 stappen

  • Stap 1: Aanmelding en intake

    Een geïnteresseerde deelnemer meldt zich aan via de website van Tegenkracht. Daarna volgt een gesprek met een van de coördinatoren die de inhoud van het sportplan en de benodigde administratieve zaken bespreekt. In dit gesprek kan de deelnemer aangeven wat voor sport hij/zij graag wil gaan beoefenen en wat de wensen en doelstellingen daarbij zijn.

  • Stap 2: Afspraak met de sportarts

    Daarna maakt Tegenkracht een afspraak met de deelnemer en de dichtstbijzijnde sportarts (o.a. Sportgeneeskunde Friesland met vestigingen in o.a. Franeker, Leeuwarden en Heerenveen) voor een uitgebreid sportmedisch onderzoek en een inspanningstest. Bij het sportmedische onderzoek wordt er gekeken naar diverse zaken. Er wordt vooral ingegaan op bewegen in relatie tot het ziektebeeld en de behandeling die de deelnemer krijgt en/of heeft gehad. De inspanningstest bepaalt welke fysieke belasting iemand aankan. Uiteraard gebeurt zo’n test onder medische begeleiding.

    Het uitgebreid sportmedische onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur. De deelnemer krijgt hiermee alle Informatie over de belastbaarheid en sportmogelijkheden.

  • Stap 3: Sportadvies

    Naar aanleiding van de intake en de uitslag van het sportmedische onderzoek stelt Tegenkracht een sportadvies op.

  • Stap 4: Sportlocatie

    Tegenkracht gaat samen met de deelnemer een passende sportlocatie en begeleider zoeken zo dicht mogelijk in de buurt. Daar kan de sportmedische begeleiding daadwerkelijk van start gaan. Tegenkracht heeft een groot netwerk van sportscholen, trainers en gespecialiseerde fysiotherapeuten waar het sportplan kan worden uitgevoerd.

    Fysiotherapie Jelle Eijzenga is één van de gespecialiseerde fysiotherapeuten.

  • Stap 5: Aan de slag

    Gedurende het traject van zes maanden onder- houdt Tegenkracht maandelijks het contact met de deelnemer en de sportbegeleider. Daarin wordt de voortgang besproken en daar waar nodig of gewenst kan Tegenkracht het traject aanpassen.

  • Stap 6: Afronding

    Na afloop van de begeleidingsperiode wordt een inspanningstest gedaan, zodat we kunnen vaststellen wat het effect van het sportplan is geweest.

Kosten

Aan het sportplan op maat van Tegenkracht zijn kosten verbonden. Een aantal van die kosten wordt gedeeltelijk of geheel vergoed door jouw zorgverzekeraar. Worden er kosten niet vergoed, dan kun je aanspraak maken op financiële ondersteuning uit het sportfonds dat Tegenkracht ter beschikking heeft. Tegenkracht is een goed doel en heeft dankzij acties en donateurs jaarlijks een fors bedrag beschikbaar om mensen te helpen.

De kosten van het sportplan op maat bestaan uit:

  • De kosten van het uitgebreide sportmedische onderzoek kunnen deelnemers declareren bij hun zorgverzekeraar. De kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekeraar kunnen gedeclareerd worden bij Tegenkracht.
  • De kosten van sportbeoefening worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed (gedeeltelijk).Is dat niet het geval of moeten er extra kosten worden gemaakt, dan vergoedt Tegenkracht deze kosten*.

Voorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening die Tegenkracht biedt, moet je voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

  • Je bent gemotiveerd om te gaan sporten.
  • Je bent bereid een uitgebreid sportmedisch onderzoek te ondergaan bij een aangesloten sportarts.
  • Je gaat er mee akkoord dat de desbetreffende sportarts een verslag van het uitgebreide sportmedische onderzoek doorstuurt naar Tegenkracht. Tegenkracht kan op deze manier een compleet dossier bijhouden van elke deelnemer.
  • Je bent bereid de eigen bijdrage te betalen op het moment dat jouw zorgverzekeraar niet alles vergoedt.

Aanmelden

Als je aan alle voorwaarden voldoet dan kun je het aanmeldingsformulier invullen via de website tegenkracht.nl

Aanmelden voor onze sport- en beweegprogramma's?

Wanneer u geïnteresseerd bent voor deelname aan een beweegprogramma, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op