Manuele therapie - Jelle Eijzenga Fysiotherapie

Manuele therapie

Manuele therapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut is een master opleiding. Een manueeltherapeut is gespecialiseerd in het mobiliseren (‘losmaken’) van gewrichten. Hiervoor maakt de manueel therapeut gebruik van speciale technieken, waarbij je soms een ‘knapje’ hoort. Daarom wordt manuele therapie ook wel ‘kraken’ genoemd.

Manuele therapie behandeling

Het doel van de manuele therapie is het opheffen van functiestoornissen binnen het geheel van gewrichten, spieren, banden, kapsel, en betrekking hebbende op mobiliteit, spierfunctie en coördinatie.

​Dit doel wordt bereikt door het uitvoeren van snelle bewegingen aan gewrichten. Door het ‘kraken’ klinkt het ruw, maar in werkelijkheid zijn het hele snelle nauwkeurige mobilisaties, waarbij het weefsel weinig wordt belast.

Manuele therapie

Manuele therapie en preventie

Het behandelen van manuele therapie bij een patiënt alleen is niet voldoende. Om te voorkomen dat de klachten terugkeren, krijgt de patiënt mobiliserende oefeningen mee voor thuis om zijn mobiliteit (beweeglijkheid te onderhouden). Daarnaast is er ook aandacht voor de houding.
Manuele therapie wordt vrijwel altijd gegeven in combinatie met oefentherapie en houdingstherapie in de oefenruimte.