Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens is het gevolg van perifeer Arterieel vaatlijden (PAV) en wordt veroorzaakt door slagaderverkalking (arteriosclerose) in de benen. Slagaderverkalking komt bij ieder mens voor. Het is een onderdeel van het ouderdomsproces.

De bloedvaten worden door de jaren heen minder elastisch, stug en dik. De binnenkant van de slagader raakt beschadigd door afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, dat door het bloed vervoerd wordt. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Bij inspanning zoals lopen, ontstaat hierdoor een pijnlijke kramp of een doof gevoel in de benen. Bij stilstaan verdwijnt dit weer. Claudicatio intermittens wordt ook wel etalagebenen genoemd.

Claudicatio Intermittens behandeling met trainingsprogramma

De behandeling van Claudicatio Intermittens bestaat uit een op maat gemaakt trainingsprogramma. Bij de eerste aanmelding wordt er een intake gemaakt (een gesprek met een fysiotherapeutisch onderzoek). Hierbij wordt ook getest wat de maximale loopafstand is.

Door een goede training kunnen bij 70% van de patiënten met Claudicatio Intermittens vermindering van de klachten optreden. De loopafstand kan tot 150% toenemen. Naast training wordt er ook informatie en adviezen gegeven over leefstijl e.d.
De motivatie om tot verbetering te komen is bij patiënten met Claudicatio Intermittens klachten heel belangrijk. Na ongeveer 8 weken merkt u al verbetering van de klachten.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren en leefgewoontes de kans op Claudicatio Intermittens kunnen vergroten, zoals:

  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Roken
  • Verhoogde bloeddruk
  • Voedingsgerelateerde factoren (overgewicht, ongezonde voeding, verhoogd cholesterol)
  • Stress

Kijk ook eens op https://chronischzorgnet.nl/nl

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op