Oncologische revalidatie fysiotherapie

Oncologische revalidatie fysiotherapie Oncologische revalidatie fysiotherapie

Oncologische revalidatie fysiotherapie richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van kanker.

Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de ziekte zelf of van de medische behandelingen (chemokuur, chirurgie, radiotherapie en antihormonale therapie).

De klachten van oncologie patiënten die in aanmerking komen voor fysiotherapeutische revalidatie kunnen zich uiten in

 • bewegingsbeperking
 • spierkrachtverlies
 • vermoeidheid
 • conditieverlies
 • pijn
 • littekenweefsel
 • lymfoedeem

Rustig aan bij Oncologische revalidatie? Een misverstand!

Veel oncologie patiënten spannen zich liever niet intensief in. Onderzoek wijst echter uit dat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat u uw conditie behoudt en uw dagelijkse activiteiten kunt blijven uitvoeren. Dit geldt ook voor oncologiepatiënten.

Minder bewegen zorgt voor verminderde conditie, minder spiermassa. Daardoor wordt het veel moeilijker om een inspanning te leveren, zoals wandelen, fietsen, traplopen, boodschappen doen. Wetenschappelijk onderzoek leert dat bewegen en sporten zorgt dat u fitter wordt, en daardoor weer voor meer ontspanning en plezier zorgt.

Daarom is revalidatie bij oncologie patiënten zeer belangrijk!

Wanneer Oncologische revalidatie fysiotherapie?

Oncologische revalidatie kan in iedere fase van de ziekte worden ingezet.

 • Curatieve fase

  Medische behandeling is erop gericht de kanker te bestrijden. De revalidatie is in deze fase gericht op het beperken en bestrijden van conditieverlies.

 • Herstelfase

  Na de medische behandeling gaat het om het herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van de controle over de activiteiten van het dagelijkse leven. De revalidatie is gericht op het behandelen, ondersteunen en coachen.

 • Palliatieve fase

  Deze fase begint op het moment de de oncologie patiënt te horen krijgt dat er geen genezing meer mogelijk is en de revalidatie dus ook niet meer op genezing is gericht. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal. De fysiotherapeut kan helpen om zo lang mogelijk actief te blijven.

 • Terminale fase

  In deze fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat comfort centraal. De fysiotherapeut kan dan helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen bij ontspanningsoefeningen.

Onze aanpak

Oncologische revalidatie fysiotherapie bij oncologie patiënten is maatwerk. Daarom wordt het programma speciaal op uw situatie en wensen samengesteld, door onze speciaal opgeleide fysiotherapeut. Tijdens de eerste afspraak wordt er een uitgebreide intake gemaakt, met o.a. een conditietest.

​Aan de hand van deze intake stelt de fysiotherapeut in overleg met de oncologie patiënt een speciaal revalidatieplan op met revalidatiedoelen.
Het is zelfs mogelijk om een speciaal topsportprogramma op te stellen voor die oncologiepatiënten welke gewend zijn aan zwaardere fysieke training of arbeid, zodat er een versnelde terugkeer plaats kan vinden naar sport of werk.

Op www.onconet.nu staan fysiotherapeuten die speciaal zijn opgeleid om trainingen te geven aan mensen tijdens of na de medische behandeling tegen kanker. 

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op