Wat is oefentherapie?

schouder.jpg

Hoe is jouw houding? Hoe beweeg jij? Je beweegt de hele dag en meestal zonder daarbij na te denken. Maar wat zie je als je in de spiegel kijkt? Een rechte rug en ontspannen schouders? En als je loopt, hoe loop je dan?

Iedereen heeft zijn eigen houding en manier van bewegen. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Zo kunnen klachten aan bijvoorbeeld, rug, nek en schouders ontstaan. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kun je ook problemen krijgen met je alledaagse beweging. Het aanpassen van die houding is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hoofd kan het wel anders willen doen, maar je valt snel weer terug in oude gewoontes. De oefentherapeut kan je dan helpen.

De oefentherapeut

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck helpt jou met het behandelen en voorkomen van klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten.

Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten.

De oefentherapeut kijkt samen met jou naar drie belangrijke gebieden:

 • je leefstijl
 • je lichaamshouding
 • de manier van bewegen in dagelijkse activiteiten

Door samen je alledaagse handelingen te bekijken en te analyseren, kunnen veel klachten worden herleid. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar je hele lichaam. En zodra je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloedt, kan je samen een oplossing bedenken.

Je gaat eraan werken, net zo lang tot de nieuwe manier van bewegen je eigen is geworden. De oefentherapeut is hierbij je coach. Die geeft je tips, uitleg en oefeningen om hoofd en lichaam als het ware weer met elkaar te verbinden. Want door grip te krijgen op je eigen houding en manier van bewegen, verhelp je niet alleen je klachten, maar leer je ook je eigen lijf beter kennen. En zo kan je, ook voor de lange termijn, met plezier blijven bewegen

Met welke klachten kun je bij de oefentherapeut terecht?

De oefentherapeut biedt hulp bij de volgende klachten:

 • rug- en nekklachten
 • pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols)
 • klachten bij chronische aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat
 • houdingsafwijkingen
 • hoofdpijn
 • spanning en incontinentie

Naast algemene oefentherapie zijn er twee specialisaties:

 • kinderoefentherapie, bij problemen in de (senso)motorische ontwikkeling
 • psychosomatische oefentherapie, bij klachten die te maken hebben met stress, angst of paniek, hyperventilatie, overspanning, burnout en psychosomatische klachten.

Zittingen oefentherapie/cesar zullen plaatsvinden op de hoofdlokatie Prommehôf 3 te Berltsum.

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op