CranioSacraal Therapie

Craniosacraal therapie Craniosacraal therapie

Met craniosacraal therapie heeft de fysiotherapeut een extra mogelijkheid om migraine en hoofdpijn te behandelen. Craniosacraaltherapie behandeld het craniosacraal systeem. Stoornissen in het craniosacraal systeem kunnen leiden tot migraine en hoofdpijn.

Dit systeem bestaat uit de schedelbeenderen en de wervelkolom die het centrale zenuwstelsel omgeven. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De hersenen en het ruggenmerg worden omgeven door het hersenvlies en ruggenmergsvlies. Door deze vliezen stroomt weer het hersenvloeistof en ruggenmergsvloeistof.

Craniosacraal-therapie en hersen- en ruggenmergsvloeistof

De hersen- en ruggenmergsvloeistof wordt geproduceerd in een systeem in de hersenen, en wordt 6-12 keer per minuut in de hersenvliezen gepompt. Hierdoor ontstaat er telkens een toenemende en afnemende druk op de schedelbeenderen, waardoor er een ritmische beweging ontstaat; het craniosacraal ritme.

De craniosacrale bewegingen in de schedel kunnen ontstaan doordat de schedel is opgebouwd uit verschillende botstukken, waartussen nog een hele lichte bewegingsmogelijkheid is.

Craniosacraal therapie en blokkades

Wanneer er ergens in het craniosacraal systeem een blokkade optreedt (bijv. een whiplash, een hernia, een hormoonprobleem), dan gaat de doorstroming van de hersen- en ruggenmergsvloeistof niet meer soepel, waardoor er migraine en hoofdpijn kan ontstaan.

Craniosacraal therapie behandeling

Met behulp van craniosacraal therapie kun je de blokkades in het craniosacraal systeem opheffen, waardoor de doorstroming van de vloeistof weer beter gaat en migraine en hoofdpijn kunnen verdwijnen.

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op