Dry needling triggerpoint therapie

Dry needling triggerpoint therapie Dry needling triggerpoint therapie

Met Dry needling triggerpoint therapie zorgt de fysiotherapeut er met ultra dunne naalden voor dat een verharding (triggerpoint) in een spier wordt gedeactiveerd. Een Dry needling behandeling verminderd de pijn, zorgt voor een daling van de spierspanning, meer kracht en meer beweeglijkheid.

Dry needling is geen accupunctuur en aan een behandeling zijn geen extra kosten verbonden als u ook verzekerd bent voor fysiotherapie.

De methode is zeer effectief en minder pijnlijk dan wanneer de therapeut op de klassieke manier de spierverhardingen te lijf gaat. Bovendien geeft het sneller resultaat!

Triggerpoint & taut band

In de dwarsgestreepte spieren van ons lichaam bevinden zich (myofasciale) triggerpoints. Dit is een hyperirritabele plek in een strakke streng (taut band) in een spier, die kan leiden tot lokale pijn en een karakteristieke uitstralende pijn (referred pain). Naast de (uitstralende) pijn kunnen triggerpoints aanleiding geven tot stijfheid, bewegingsbeperking, krachtverlies en snellere vermoeidheid.Triggerpoints kunnen soms spontaan pijnlijk zijn (actief triggerpoints) soms alleen bij druk en rek (latente triggerpoints).

Dry needling triggerpoint behandeling

Bij een behandeling met dry needling zal de fysiotherapeut eerst proberen de triggerpoints en taut bands op te zoeken. Dit gaat d.m.v. palpatie (voelen). Je voelt meestal een verharde streng. Wanneer het triggerpoint is gevonden wordt de naald precies in dit punt gestoken, en worden er met de naald op- en neergaande bewegingen gemaakt. Wanneer de naald precies op de juiste plaats worden gestoken dan kan de patiënt een aanspannen van de spier voelen (local twitch).

Dry needling moet niet worden vergeleken of verward met acupunctuur. De enige overeenkomst tussen de beide therapieën is dat beide gebruik maken van naalden.Waar de acupunctuur is gebaseerd op de Oosterse theorie dat er energie door banen (meridianen) in het lichaam stroomt, daar is de dry needling gebaseerd op de Westerse neurowetenschappelijke theorie van pijnmodulerende systemen.

Oorzaak ontstaan triggerpoints

Triggerpoints kunnen o.a. ontstaan door:

  • telkens herhaalde zelfde bewegingen
  • slechte houding
  • (stompe) trauma’s
  • Chronische infectiesStress
  • Voeding/alcohol

In deze situaties kunnen er biochemische veranderingen optreden in en om de spiervezels.

Wel moet het duidelijk zijn dat dry needling een hele goede aanvulling, maar geen vervanging, is op de bestaande fysiotherapie. Naast dry needling zullen er ook nog steeds spierverlengingstechnieken moeten worden toegepast, evenals houdingscorrectie, spierversterking, conditieverbetering enzovoort.

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op