Echografie

IMG_1382.jpg

Wat is echografie ?

Echografie is een onderzoeksmethode met behulp van geluidsgolven. Het is een manier om inwendige organen, spieren, pezen en andere weke delen op een foto zichtbaar te maken. Bij echografie worden er geluidsgolven door een transducer het lichaam ingestuurd. Deze geluidsgolven worden door het weefsel in het lichaam weerkaatst en daarna weer opgevangen door de transducer. Hoe dichter de massa in het weefsel is, hoe meer weerkaatsing er is.

Op het beeldscherm is dit te zien aan de kleur op de foto. Hoe dichter de massa, hoe meer weerkaatsing, des te lichter het beeld op de foto. De botmassa is zo dicht, dat de geluidsgolven volledig worden weerkaatst. Daardoor wordt bot op de foto wit. Sperweefsel is veel minder dicht en zal dus donkerder kleuren. Vocht bijvoorbeeld laat alle golven door en zal dus helemaal zwart kleuren.

Echografie binnen de fysiotherapie

Binnen de fysiotherapie wordt de echografie toegepast voor het diagnosticeren van weke delen blessures, zoals spieren, pezen, banden en slijmbeurzen. Het gaat dus vooral om het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten) en wordt daarom ook musculoskeletale echografie genoemd.

Het is duidelijk dat een fysiotherapeut geen radioloog is. Als er twijfel is over de diagnose, kan een echografie bij de fysiotherapeut uitkomst brengen. Vaak is de conclusie dat er geen ernstige pathologie is. Je kunt de echografie dan ook als een geruststelling zien. Bij twijfel of bij het vaststellen van ernstige pathologie kan een doorverwijzing naar een specialist voor nadere diagnostiek een optie zijn.

Naast diagnose is er ook iets over de prognose te vertellen bij echografie, hoe lang kan het duren voor een blessure is genezen?

Ook ontstaat er steeds meer samenwerking tussen fysiotherapeuten en huisartsen. Met behulp van echografie kunnen bijvoorbeeld injecties door de huisarts precies op de juiste plek worden ingespoten, waardoor de effectiviteit van de behandeling kan worden vergroot.

In onze praktijk zijn Wilbert Wensink, Andries Veenstra en Jelle Eijzenga geslaagd voor hun opleiding tot echografist.

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op