Manuele Therapie bij kinderen met een hoogcervicale functiestoornis (HFS)

unsplash_oko_4WnoM98.jpg

Het HFS (voorheen KISS-syndroom) is een aandoening die voorkomt bij baby’s, waarbij de bovenste nekwervels geblokkeerd en pijnlijk zijn. Het goed functioneren van de bovenste nekwervels is van groot belang voor de houding- en motoriekontwikkeling van kinderen.

Baby’s met een HFS hebben vaak een verminderde slik- en zuigreflex. Ook huilbaby’s hebben vaak een HFS. Met behulp van manuele therapie zal de Kindermanueel therapeut met hele milde behandeltechnieken de mobiliteit van de bovenste nekwervels proberen te normaliseren. Niet alleen direct na de geboorte maar soms tot jaren na de geboorte kan manuele therapie een positief effect hebben op kinderen met een HFS.

Symptomen bij een HFS

Het belangrijkste symptoom bij baby’s met een HFS is de asymmetrie.

Als we niet te maken hebben met een huilbaby wordt deze asymmetrie vaak te laat ontdekt. De asymmetrie leidt vaak tot een afplatting van de schedel (plagiocephalie). Deze schedelafplatting moet voor ouders een reden zijn om de huisarts of de verloskundige in kennis te stellen, omdat het missen van de diagnose kan leiden tot een asymmetrische ontwikkeling van de gehele wervelkolom.

Behandeling van een HFS

Met behulp van hele milde manuele technieken wordt de asymmetrie van de nek opgeheven. Vaak zijn maar een paar manuele behandelingen noodzakelijk om het gewenste resultaat te bereiken. Wanneer er niet vroegtijdig wordt behandeld, zal met behulp van de ‘redressiehelm’ de schedelvervorming moeten worden hersteld. Dit is een hele dure therapie, bovendien vervelend voor het kind, en het doet bovendien niets aan de oorzaak van de klachten, nl de asymmetrie van de nek.

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op