Kettlebell training o.l.v. Hans Hoogsteen

Geplaatst op 22 juni 2020

Wat is kettlebell training en hoe effectief is het ? Doe mee met onze proeflessen !

Kettlebell training is geen hype, maar een wetenschappelijk onderbouwde training waarvan bewezen is dat het de kracht, snelheid, coördinatie en core stability (stabiliteit van de rompspieren) verbetert. Wat deze trainingsvorm zo aantrekkelijk maakt is de hoeveelheid spieren die je tegelijkertijd traint. Dit maakt het een efficiënte methode voor een effectieve workout.

Wat zijn de voordelen van kettlebell training?

Kettlebell training is een klassieke vorm van krachttraining waarvan de oorsprong te vinden is in de 18e eeuw en toegepast werd door Russische militairen. Deze trainingsmethode is niet lang geleden nieuw leven ingeblazen en sindsdien in de sportscholen niet meer weg te denken. Niet alleen maar krachtsporters, maar ook atleten die op zoek zijn naar sportspecifieke training weten de weg naar de kettlebells vaker te vinden.

Er wordt geclaimd dat het superieur is aan traditionele krachttraining zoals gewichtheffen en oefeningen met dumbbells. Bij veel van de oefeningen train je de benen, rug, buikspieren, armen en schouders. Het bevordert niet alleen je spierkracht. Doordat je vele spieren tegelijkertijd inzet neemt ook je uithoudingsvermogen enigszins toe. Met recht kun je spreken van een ‘total body workout’.

Samenwerking tussen de spieren

Onderzoek heeft aangetoond dat bij een beweging de kracht veelal vanuit het onderste- naar de bovenste lichaamshelft overgebracht wordt. En aangezien een sportbeweging een totaliteitsbeweging is en de bewegingen op hoge snelheden elkaar afwisselen is een goede afstemming en samenwerking tussen de spieren essentieel. Kettlebell training draagt daaraan bij en leert het lichaam om de energie zo snel en krachtig mogelijk naar de bovenste lichaamshelft te verplaatsen. Dit bereik je niet op een fitnessapparaat waar meestal uitsluitend een geïsoleerde beweging mogelijk is en je een beperkt aantal spieren traint.

Sportspecifieke krachttraining concentreert zich met name op specifieke bewegingen uit een bepaalde tak van sport. Hoe meer de training overeenkomt met de sport waarvoor je traint, des te groter het effect zal zijn op je sportprestaties. Dit effect kun je met een een kettlebell bereiken, maar er zijn ook tal van andere gewichten waar je hetzelfde doel mee kan bereiken zoals bijvoorbeeld met een medicine ball. Het principe blijft identiek. Onder weerstand een beweging bewerkstelligen, waar jij de beweging bepaalt en wel zo specifiek mogelijk.

Kettlebell training is geen vorm van krachttraining zoals bij gewichtheffen waarbij het doel is om zoveel mogelijk gewicht te verplaatsen. Daarentegen is maximale krachttraining wel een belangrijk fase in sportspecifieke trainingsprogramma’s. Het geeft ondersteuning om in latere fases je verder te ontwikkelen op het gebied van explosieve kracht en krachtuithoudingsvermogen (licht gewicht, veel herhalingen). Maximale krachttraining leidt namelijk niet tot de gewenste neurale aanpassingen in de spieren om hiermee op sportniveau voldoende samenwerking te creëren. Dit maakt een kettlebell workout vooral geschikt in de fase na maximale krachttraining.

Proefles : maandagavond 29 juni om 19.00 uur of 19.45 uur

Proefles : dinsdagavond 30 juni om 19.00 uur of 19.45 uur.

Aanmelden via mail : info@eijzenga.nl of 0518 - 46 16 38 

 

Terug naar overzicht