Is jong bewegen het geheim van gezond oud worden?

Geplaatst door Ellen Eijzenga op 23 juli 2019 Reageer

Jong bewegen is het geheim van gezond oud worden. Of niet? Lees onderstaand blog en u krijg het antwoord.

Sporten en bewegen hoort tegenwoordig bij de opvoeding, zowel in clubverband als op school.

Vroeger was het werk veel meer fysiek belastend dan tegenwoordig. Destijds kreeg je je lichaamsbeweging veel meer door het fysieke werk. Nu hebben we veel meer zittend werk, waardoor je een tekort aan lichaamsbeweging ´s avonds na het werk moet compenseren.

Door regelmatig sporten (lichamelijke activiteiten) op jongere leeftijd, neemt op oudere leeftijd de kans op hart- en vaatziektes, overgewicht en diabetes Type II af. Bovendien blijven je botten sterker en je blijft mobieler.

Het geheim van sporten op volwassen leeftijd is dat je op jonge leeftijd op school en bij de sportvereniging, het plezier moet hebben gekregen in sporten en bewegen. Hier moet de basis worden gelegd. Bewegingsonderwijs (gymnastiek) op school is dus cruciaal. Kinderen moeten op jonge leeftijd in contact komen met bewegen en sporten, zodat ze op volwassen leeftijd blijven sporten en bewegen. Daarom zijn de schoolprojecten ook zo belangrijk, waarbij de kinderen kennis kunnen maken met sporten ij hun eigen dorp of directe omgeving. Proeflessen, zoals schoolkaats-, schoolvoetbal- en schooltennisprojecten zijn dus essentieel.

Het aloude spreekwoord geldt dus ook hier: JONG GELEERD, OUD GEDAAN !!!

Terug naar overzicht