Heb je wel eens spierkramp gehad, tijdens sporten of in bed ?

Geplaatst door Ellen Eijzenga op 13 september 2019 Reageer

Wie heeft er nog nooit last van gehad. Je wordt midden in de nacht wakker met kramp in je kuiten. Maar spierkramp kan ook optreden bij goed geoefende sporters.


Wat is de oorzaak van spierkramp?

In de eerste plaats kan dit te maken hebben met een verminderde doorbloeding van de spieren. Dit kan gebeuren doordat je te strakke kousen draagt waardoor de doorbloeding wordt afgekneld, maar ook door kou doordat je je niet goed gekleed hebt. (als je ’s nachts kramp krijgt op bed komt dit vaak doordat je voeten niet goed zijn afgedekt. Een warmere deken biedt vaak uitkomst). Ook kan de doorbloeding verminderen, doordat je langere tijd in een gespannen positie moet zitten zonder lichaamsbeweging (bijvoorbeeld in een vliegtuig).

In de tweede plaats kan een zware inspanning, waarbij je niet goed getraind bent, of te weinig wedstrijdervaring hebt kramp veroorzaken.

Ook goed getrainde (duur)sporters kunnen kramp krijgen, vaak onder extreem warme weersomstandigheden, waardoor je naast vocht ook veel zouten (m.n. natrium) verliest. Wanneer deze zouten niet op tijd worden aangevuld dan kun je kramp krijgen. Ook andere stoffen zoals kalium en een ophoping van melkzuur kunnen kramp veroorzaken. Natrium zit in bijvoorbeeld brood en bouillon. Kalium zit vooral in fruit en fruitproducten.

Naast een goede voeding, met eten en drinken, voor en tijdens het sporten, kun je de kans op kramp verkleinen, door een goede trainingsopbouw, goede warming up met rekoefeningen, en het goed warm houden van de spieren (vooral ook onder koudere weersomstandigheden).

 Heb je kramp gehad dan zou je een of twee dagen na de training of wedstrijd een goede sportmassage kunnen nemen.

Terug naar overzicht