Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een therapie gericht op het behandelen van lymfoedeem en andere vormen van oedeem.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit kan ontstaan wanneer het lymfesysteem beschadigd raakt of niet goed functioneert. Het lymfesysteem is namelijk verantwoordelijk voor het afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen uit het weefsel.

Er zijn verschillende oorzaken van oedeem, waaronder:

  • Chirurgische ingrepen waarbij lymfeklieren zijn verwijderd;
  • Bestraling in het kader van kankerbehandeling;
  • Trauma of verwonding;
  • Chronische veneuze insufficiëntie (klachten omtrent spataderen);
  • Infecties;
  • Aangeboren afwijkingen van met lymfesysteem.

Oedeemtherapie heeft als doel het verminderen of voorkomen van de vochtophoping. En het bevorderen van de afvoer van overtollig vocht. Dit wordt bereikt door verschillende technieken en methoden.

Compressietherapie: Compressie is de nummer één in het rijtje van mogelijkheden. Druk zorgt voor een verminderde uitstroom van vocht en extra opname van vocht terug het interne systeem in. Hierdoor wordt het vocht afgevoerd. Hierbij worden zwachtels of therapeutisch elastische kousen gebruikt

Manuele lymfedrainage: Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek die de afvoer van lymfevocht stimuleert. Wanneer alleen compressie niet volstaat kan er aanvullend worden gekozen voor deze massagetechniek. Dit verschilt per persoon. Er wordt altijd een passend behandelplan opgesteld voor uw situatie.

Oefentherapie: Oefentherapie houdt in, het doen van oefeningen die gericht zijn op het stimuleren van de lymfecirculatie. Hierbij is ook de ademhaling heel belangrijk. Ook dit wordt meegenomen in de behandeling.

Voorlichting en advies: Tijdens het behandeltraject wordt er voorlichting en advies gegeven. Dit is gericht op huidverzorging, preventie en zelfmanagement.

Oedeem kan vervelend en zeer beperkend zijn. Maar met de juiste therapie kan het goed worden beheerd. Oedeemtherapie biedt een uitgebreide aanpak om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Oedeemtherapie wordt in Nederland uitgevoerd door de huidtherapeut of de fysiotherapeut. Voor een fysiotherapeut is het een specialisatie waar een aanvullende opleiding voor wordt gevolgd. Voor de huidtherapeut is het geïntegreerd in de vier jarige opleiding HBO huidtherapie.

De oedeemtherapie wordt uitgevoerd door Regina Bruinsma van Huidtherapie Franeker. Zij is op de woensdag aanwezig in Dronrijp.

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op