Prehabilitatie

Prehabilitatie is een innovatieve aanpak van de zorg voor patiënten die op korte termijn een operatieve ingreep ondergaan.

Patiënten met een verhoogd risico op complicaties, worden binnen deze aanpak op getraind om zo fit mogelijk de operatie in te gaan. In vier tot vijf weken tot de operatie wordt er gewerkt aan verschillende aspecten, zoals het trainen van kracht, vergroten van de conditie, voeding en leefstijl. Patiënten voelen zich fitter en meer betrokken bij hun eigen behandeling en herstel. De eerste onderzoeken laten zien dat deze patiënten tot 60% minder complicaties hebben, 2 dagen korter in het ziekenhuis liggen en sneller herstellen na de ingreep.

Vanaf 2024 werken de vier Friese ziekenhuizen samen met ruim 25 fysiotherapiepraktijken om de prehabilitatie uit te voeren in de provincie Friesland. Er wordt gewerkt met een gestandaardiseerd protocol waarin uniforme afspraken tussen het ziekenhuis en de praktijken in de 1e lijn worden gegarandeerd. Zo weten patiënt en zorgverlener altijd waar hij of zij aan toe is. Onze praktijk is vertegenwoordigd voor deze innovatieve aanpak, op alle locaties kunt u hiervoor een afspraak maken.

Deelnemende praktijken

Op dit moment zijn alle deelnemende praktijken te vinden op: https://fcfysiotherapie.nl/prehabilitatie

De 4 Friese ziekenhuizen maken gebruik van deze map om voor de patiënt een deelnemende praktijk te vinden, in de woonomgeving van de patiënt.

Meer weten of een afspraak maken?

Ben u geïnteresseerd in één van onze specialisaties of heeft u nog vragen over een behandeling? Neem contact met ons op! Wij adviseren u graag met betrekking tot uw specifieke situatie.

Neem contact op